Barndomen kan se ut på många olika sätt. Två barn som växer upp i olika länder kan möta helt olika villkor, men det samma gäller barn som växer upp i samma land, eller kanske rent av i samma område. En sak har dock alla barn gemensamt, och det är att de tycker att deras föräldrar är pinsamma.

Alla barn tycker ofta att deras föräldrar är pinsamma. När man börjar tycka att de är det varierar, och också när man slutar skämmas för sina föräldrar. För slutar skämmas gör man, antingen när man flyttar hemifrån, eller tidigare. Alla skäms för sina föräldrar i tonåren, men för en del börjar det ännu tidigare.

Det som är pinsamt

Vad är det då som barn tycker är pinsamt hos sina föräldrar? Nickelodeon gjorde en undersökning om vad barn tycker är mest pinsamt. Så här svarade barnen:

  • Pinsammaste situationen är när föräldern pratar om sådant som barnet inte vill att dess kompisar ska höra.
  • Även föräldrars sånginsatser får barnen att rodna, liksom när mamma eller pappa frågar kompisen för närgångna frågor.
  • Nästan 60 procent tycker ibland eller ofta att föräldrarna klär sig pinsamt. Tajta kläder eller hatt är mest känsligt.
  • Många svarar också att det är genant att föräldrarna går omkring i underkläder hemma när kompisar kommer på besök.

Att tycka att föräldrarna är pinsamma är en viktig del i utvecklingen. För att utveckla egna idéer och åsikter måste man tycka att föräldrarna inte har rätt om allting. Då är det nödvändigt att tycka att de har fel, och att de gör fel. När andra vuxna gör samma sak är det dock inte pinsamt. Som exempel kan vi ta Barack Obama, USA:s president. Många tycker nog att han är rolig, eftersom han ofta drar skämt på viktiga politiska möten. Han har också berättat i intervjuer att han brukar dansa till Gangnam Style hemma i Vita Huset. Det tycker hans döttrar Sasha, 11, och Malia, 14, är pinsamt.