En stor händelse i barns liv är deras födelsedag. Man kan tycka att födelsedagskalaset borde vara viktigare när barnet blir lite äldre och kommer ihåg det. Men vissa tycker att ettårsdagen är minst lika viktig och i många länder går man nästan till överdrift för att barnets första födelsedag ska bli den bästa.

6590952-boy-in-inflatable-castle

Vanligare med påkostade barnkalas

För många familjer blir dopet det första tillfället att fira det nya barnet och verkligen se till att det kommer till världen med dunder och brak. De som däremot inte döpt sina barn, eller inte valt att göra en så stor grej av det, väljer ofta att satsa lite mer på barnets ettårskalas. Det är kanske inte helt vanligt att ställa till med världens största fest på barnens ettårsdag men det börjar bli mer och mer accepterat att ha en större tillställning. Man har till exempel kunnat läsa i bland annat Aftonbladet om en kvinna som haft kalas för sin ettåring och lagt ut 18 500 kronor på detta. I artikeln säger hon att hon aldrig skulle få för sig att bara ställa fram lite saft och bullar. Kalaset firades på lyxrestaurangen F/B Sea i Stockholm. 45 gäster kom och det bjöds på specialdesignade tårtor och mat. Förutom detta hade kalaset bland annat en piñata och ballongdekorationer.

North West firades stort på ettårsdagen

I andra länder är det vanligt att barnens kalas är väldigt påkostade. Kändisen Kim Kardashian valde till exempel att fira sin ettåriga dotter North med att anordna en festival. På kalaset med festivaltema fanns två scener, en hårstylist och en massa karuseller och hoppborgar. På festivalfältet fanns dessutom indiantält uppbyggda där barnen kunde få ansiktsmålningar och håret flätat. De fick också göra batiktryck. I matväg fanns flera olika stånd med de spanska bakverken churros, snow cones och sockervadd.