Med smarta telefoner, egentligen datorer, och ständigt uppkopplade mot internet har nutidsmänniskan för första gången i världshistorien allt vetande en knapptryckning bort. Mänskligheten har fått en gemensam yttre hjärna. Men det finns fallgropar.

Det är inledningen på en debattartikel från Kristianstadsbladet som tar upp frågan kring om vi blir lata, lurade och helt enkelt spårade av den nya tekniken. Och frågan är högst aktuell, speciellt om man ser till hur det är med våra barn. I en insändare från vf.se går tankarna i samma bana, men fokus ligger på barnet. Så här står det:

Dagens barn är latare till skillnad från förr, kanske är det för att allting har blivit så mycket enklare? Barn och ungdomar fördriver oftast tiden framför ett dataspel istället för att leka, det gör att den fysiska aktiviteten minskar. För, låt säga, 30 år sedan var det en självklarhet att cykla eller gå till skolan för att man kanske inte hade råd att åka buss eller föräldrarna inte hade möjlighet till att skjutsa. Den enkla vardagsmotionen finns inte idag som den gjorde på den tiden.

Visa barnen hur man leker

Och visst stämmer det här som det skrivs om i tidningarna. Och visst är det väl så att vi alla har ett ansvar för att barn inte ska förslappas, bli lata och inte orka göra annat än att spela datorspel. Insändaren skriver om självklarheter som fanns för 30 år sedan, men en kan se skillnad  för på bara 5 år. Att leka utomhus är ingenting som barn längre gör, och faktum är att det är för att föräldrar har blivit lata. Sätt ungen framför tv:n eller ge han eller henne ett datorspel, så slipper du ansträngning. Katastrof är det, och det är dags att göra någonting åt saken. Förståeligt är det dock att det kan vara svårt att slita barnet från datorn, men det går. Här är några tips:

  • Gör verkligheten roligare. Det är säkerligen kul att spela datorspel och dylikt eftersom det kan hända bra mycket mer där än i verkligheten. Men om du som förälder ger ditt barn förutsättningar  till en roligare verklighet blir det också mer troligt att d et är vad barnet vill sysselsätta sig med. Exempelvis kan du köpa hem maskerad dräkter till barnen så att de kan klä ut sig och leka datorspel. Där kan de bli prinsessor och kungar, eller banditer och pirater. Allt är möjligt, och de är aktiverade när de leker.
  • Kalas! Bjud in barnets vänner på kalas, kanske kan du också där använda maskeraddräkterna? Saft och bullar ger energi till lek, och kanske kan du berätta hur det var när du var liten? Och visa hur ni lekte då?
  • Kombinera! En timmas lek utomhus i lekparker blir 10 minuters  datorspel. I början kan det behövas sådana knep för att locka ut ungen. Garanterat dock är att han eller hon sedan fastnar i det roliga lekandet och glömmer bort att man kan sitta hemma och spela. Barn är lekfulla av naturen och behöver rörelse för att utvecklas, ta inte det ifrån dem.