Tidigare har vi tagit upp att dopgåvan till barnet är viktig, men något som också är viktigt är att föräldrar, släkt och vänner klär sig rätt i kyrkan under dopceremonin – det tänkte vi därför tipsa om idag.

kyrka_tegel900Att befinna sig i en kyrka för en kyrklig tillställning såsom ett dop kräver att man respekterar den kristna klädkoden, men vad säger den egentligen? Enligt vett och etikettvetaren Magdalena Ribbing ska man som kvinna till exempel visa sig i diskrets kläder och inte visa varken axlar eller för mycket ben. Detta innebär alltså att en kort klänning med bara ärmar inte är passande för en sådan här tillställning, så den klänningen får man lämna hemma – även om det är sommar, varmt och strålande solsken för i kyrkan ska man som sagt visa respekt. Så hur ska man klä sig då? Klädkoder finns för kvinnor såväl som för männen, som för övrigt inte heller ska vistas i kyrkan i ett sommarlinne och shorts. Och vad man istället ska välja att klä sig i, det skriver Magdalena Ribbing i sin kolumn hos Dagens Nyheter:

”Dopet är en kyrklig företeelse och i kyrkan klär man sig med respekt för kyrkorummet och allt som det symboliserar.”

Som förstått av citatet ovan gör både män och kvinnor bäst i att välja en diskret klädsel i kyrkan under dopet. Men precis som Magdalena Ribbing också skriver så är färgvalet något som däremot är åt det friare hållet. Den väljer man efter smak, och eftersom att dop är något positivt och glädjande är ljusare toner dock att föredra. Vill man ha hatt eller jackett på sig som kvinna är detta också helt okej att göra, men försök undvika alltför pråliga detaljer i kläderna – ledordet i kyrkan är diskretion och värdighet.