Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur en väl genomtänkt dopgåva kan vara nog så viktig, samt gett tips och råd för detta. Idag skriver vi om mjukisdjur och hur detta, som absolut kan ges som en doppresent, kan träna empatin.

nallebjörn gosedjurI en artikel i SvD kan vi läsa om hur ett projekt med gosedjur kallat Vänner låter barn visa sina inre känslor och vara en del av en sorts empatiträning. I projektet som utförs på en förskola i Stockholm låter barn välja ut ett gosedjur som ska bli deras vän och som de sedan ska leka med ett antal gånger och använda vid olika övningar, bland annat rita av det och berätta vad det tänker. Viktigt är att gosedjuret ska behandlas med kärlek och värme.

Det visar sig att genom gosedjuren kom barns innersta ut, och ibland då rädslor och sorg. Det som gosedjuren gör är att ge barnen en chans att uttrycka sig men mindre direkt samtidigt som mjukisdjuret skänker trygghet och sägs även vara bra för barnets känslomässiga och intellektuella utveckling.

Ett gosedjur för empatin

Saker som gosedjuret framkallar hos barnet enligt studien:

  • Omtänksamhet
  • Värme
  • Trygghet
  • Lättare att tala
  • Tränar empatin
  • Uttrycka frågor och påståenden som inte barnet vågar

Så tänker du fortfarande på vad du ska ge till ett litet barn i antingen doppresent eller kanske inför ett kalas eller ett julfirande – så är gosedjuret en riktig hit fortfarande och omtyckt som leksak, vare sig det är en klassisk nalle med knappögon och mjuk päls eller en gosekatt med bönor som gör att den blir lite tyngre nästan känns som en liten bebis. Vi minns ju alla våra egna mjukdjur som vi hade när vi var små och hur dessa var viktiga och dessutom jätteroliga att leka med, eller sova med när natten nalkades och mörkret föll, tillsammans med en snuttefilt och en tänd lampa i fönstret.

Nallar finns i de flesta utföranden och former, till alla olika barn samt i  alla olika prisklasser. Från billigare nallar på storköp (som inte behöver vara mindre fina) till dyra mer exklusiva teddybjörnar med gnistrande päls och broderat namn på foten.