I dag skriver vi om fotografering och om vad som är tillåtet och inte kring just detta medium, får man lägga ut vilka bilder som helst (på barn till exempel) och får man plagiera någon annans foto och tjäna pengar på det?

Barn med cyklarI en artikel i Allehanda kunde vi nyligen läsa om en förskola i Örnsköldsvik som förbjudit fotografering på Lucia, med rötter hos förskolecheferna i Örnsköldsviks kommun. Anledningen till förbjudet är att vissa barn omfattas av personuppgiftslagen (PUL) i mening av sekretess, så därför förbjuds föräldrar och vårdnadshavare generellt att fota eller filma barngrupper under förskolornas firande av Lucia. Dock kan man givetvis fotografera sina egna barn innan eller efter firandet.

Det handlar delvis om just skydd mot de barn som lever under skyddad identitet men dessutom är det en etisk fråga, vuxna har inte rätt att lägga ut bilder på barn hur som helst. Det kan bli kränkande och det kan bli jobbiga situationer av det.

Inte okej att plagiera

En annan miss när det kommer till foton, har Mio gjort. Det kan vi läsa om i Dagens Nyheter där det står klart att Mio plagierat ett känt foto som ställts ut på fotografiska och använt denna som dekor på tavlor i en snarlik variant. Nu har dock möbelkedjan backat, efter en lättare påminnelse om upphovrättslagen av Fotografiska museet. Det är alltså inte okej att kopiera ett foto som en annan tagit, särskilt inte när man håller på med kommers.

Men det som däremot är tillåtet och välkommet är att framkalla sina bilder, gärna i form av almanackor, tavlor och annat smått och gott. Ett tips är: köp egna fotoböcker och låt dessa sedan ligga som en mysig blädderbok på vardagsrumsbordet, perfekt för gäster att titta i samt för en själv att drömma sig bort till semestrar till, det finns väl inget som så väl påminner en om fina tider och ger en nostalgi som fotografier? Gärna med sina barn!