Efter att ett barn på en förskola i Malmö drömt mardrömmar efter att skolan visat filmen Alfons Åberg och odjuret har man nu stoppat all filmvisning på nämnda förskola i väntan på utredning – något som lett till hetsiga debatter landet över och har kommit att kallas Alfonsdebatten.

barnbok böcker läsa alfons åberg sagaAtt välja Alfons Åberg istället för att visa familjefilmen Sune i Grekland eller Nicke Nyfiken för den delen visade sig för en förskola i Malmö vara ett dåligt beslut. Filmen man valde att visa med Alfons hade nämligen ett monster med i berättelsen och gjorde efter filmvisningen att ett av barnen fick jobbiga mardrömmar. Något som resulterade i att familjen till nämnda barn anmälde förskolan till Skolinspektionen vilket rapporterades i media – och efter det blossade en hetsig debatt upp.

”Kalla det censur. Kalla mig curlingförälder. Jag kallar det att jag som vuxen gör ett urval anpassat efter mitt barns mognadsnivå och hjälper honom att hantera informationen. Jag utgår från att pedagoger som arbetar med mitt barn gör samma sak.” läs mer här.

Citatet ovan är hämtat från en debattartikel i Sydsvenskan som handlar om debatten i fråga. Skribenten skriver att hon håller med föräldern på förskolan som anmälde till Skolinspektionen, och att hon också skulle göra samma sak. Men åsikterna är delade. I en intervju med Helsingborgs Dagblad säger till exempel Pelle Svensson, som arbetat som kulturnämndsordförande i Malmö och dessutom var med och filmade Alfons-filmen det hela handlar om, att han är bestört. Enligt honom är det inte bara gullgull i böckerna om Alfons Åberg utan de tar upp den verklighet som barn faktiskt lever i och om att bearbeta denna. Så beslutet att stoppa all filmvisning på den anmälda förskolan, något bland annat Dagens Nyheter rapporterat om, är han väldigt kritisk till – speciellt som filmen visats i över 25 år och detta är första gången som någon klagat. Vad slutet på denna historia än blir står en sak klar – film, barn och åsikter är den perfekta blandningen för att skapa en nationell debatt med många åsikter och röster som vill göra sig hörda.