Att ta lån till en bostad, söka hyresrätt eller få lån vid en oförutsedd utgift kan vara svårt om man dras med en betalningsanmärkning. Men vad betyder egentligen det och kan man låna även om man redan har en betalningsanmärkning?

Att ens föräldrar har en god ekonomi är en trygghet för barnen, men om man som förälder dras med en betalningsanmärkning kan det vara svårt att både få en bostad och att ta nya lån. Anmärkningen finns nämligen kvar i tre år efter det att skulden är betald, så om man får en sådan ska man veta att denne kommer att påverka livet ett bra tag framöver även om man är relativt snabb på att betala tillbaka. Men något som kan vara bra att tänka på om man skulle få ett betalningsföreläggande, som det kallas, från Kronofogden är att betala tillbaka direkt för du slipper du riskera att få en anmärkning. Det är nämligen först efter att Kronofogden beslutat om utslag som en betalningsanmärkning blir aktuell och om du anser att du inte är skyldig pengarna som du krävs på i föreläggandet kan du dessutom bestrida Kronofogdens betalningsföreläggande tipsar Konsumentverkets Hallå Konsument.

Slipp betalningsanmärkning

Det finns flera sätt att undvika att få en betalningsanmärkning på och det absolut enklaste är att alltid se till att alltid betala tillbaka sina skulder omgående och att vara i tid med betalningar av hyra och andra räkningar. Om man anser att man inte alls är skyldig de pengar man krävs på så ska man bestrida, och då kan man behöva gå till domstol vilket man kan läsa mer om hos Datainspektionen på deras hemsida där man samlat en del tips och information. För har man väl fått en betalningsanmärkning blir livet genast lite krångligare. Ska du till exempel söka hyresrätt är det många kommunala bolag som nekar dig rätten att hyra lägenhet hos dem, och det är skillnad på vart i landet man bor. I Sveriges Radio skrivs om hur de kommunala bostadsbolagen i Gislaved och Habo tillåter personer med anmärkningar att söka boende hos dem, men att det är nolltolerans i Jönköping, oavsett anledning till varför anmärkningen kommit. I artikeln hos Sveriges Radio skriver man till exempel om Malin, vilket är ett påhittat namn, som har betalningsanmärkningar endast på grund av att mannen hon gifte sig med hade det när de gifte sig, vilket betyder att de därför hamnade även på henne. Nu har hon lämnat den mannen, som dessutom misshandlade henne psykiskt, och har sökt egen bostad till henne och sina barn – något hon inte kunnat få i Jönköping på grund av makens anmärkningar som finns kvar även om de skiljer sig.