Sedan i januari har det i Sverige pågått en diskussion huruvida en ska spendera mycket pengar på sitt barns kalas eller om det bättre att hålla kalaset enkelt i hemmet. Diskussionen i fråga fick fart i samband med att Svenska Dagbladets Näringsliv publicerade en artikel om att dyra kalas stänger barn ute, eftersom det finns väldigt många familjer som inte har den ekonomiska förmågan att bjuda på ett liknande kalas och därmed istället tackar nej till kalaset.

Enligt artikeln i fråga går ett modernt barnkalas ofta loss på runt 3000 kronor (sett till att kalaset har runt 20 barn). Det är mycket pengar för en barnfamilj. På kalaset bjuder man då oftast på en aktivitet (till exempel bio eller bowling), man bjuder på pannkakor och tårta, har dekorationer med mera. Desustom kostar presenterna som man ska ha med sig. Så här står det i artikeln:

Men det är inte bara kalaset som kostar. Enligt en undersökning som Nordea NDA SEK -0,45% genomförde 2011 lade svenska familjer i genomsnitt 160-210 kronor per present, beroende inkomst och på födelsedagsbarnets ålder. Multiplicerat med 25 klasskamrater blir kostnaden för ett barns deltagande på sina kamraters barnkalas 4 000-5 250 kronor per år.

Men det behöver inte vara speciellt dyrt. Stina Fernqvist, forskare på Uppsala universitet, har kollat närmare på frågor som berör barnfattigdom i Sverige. Hon menar att kombinationen att alla barn i klassen ska bjudas med de höga kostnaderna, gör att barnen inte kommer och hamnar i utanförskap – för att pengarna inte finns.

Maxtak för kalasetballong1

Vad man borde göra om man är förälder, är att gå ihop tillsammans med föräldrarna i området och sätta ett maxtak på vad kalasen ska kosta samt även vad presenten som barnen ska ha med sig ska kosta. Kanske behöver man inte ens ha en present? Det går faktiskt att ordna ett kalas utan att kostnaden blir stora – samtidigt som barnen har väldigt roligt. Du kan till exempel beställa dekorationer, såsom billiga ballonger, till kalaset på nätet. Det finns oftast ett stort utbud till en bra kostnad.  Dessutom går det att anordna lekar i hemmet som kurragömma, kull och hela havet stormar varpå ni inte behöver lägga ut några pengar alls. Fler bra tips till barnkalaset hittar du här.