Nästan hela svenska befolkningen äger i dag en mobiltelefon. Men när det kommer till barn och mobiltelefoner går åsikterna isär. Borde barn ha en mobiltelefon och i vilken ålder bör de få sin första telefon? Frågorna är många. När man bestämmer sig för att ge sitt barn en mobiltelefon finns en del saker att tänka på.

268948-two-friends-calling-each-other

Många barn använder smartphone

En ny undersökning visar att nio av tio elvaåringar har en egen smartphone. 84 procent av dessa har även tillgång till internet i telefonen. Bland femåringarna är det fem procent som har egen telefon. Att barn har egen mobiltelefon kan vara bra på olika sätt. Det blir enklare för föräldrarna att komma i kontakt med sina barn och det kan vara roligt och utvecklade för barnen att till exempel spela spel i mobilen. Men det finns även en del saker som föräldrar bör tänka på när de köper en mobiltelefon till sina barn.

Att tänka på vid första mobilköpet

Barn är ofta lite slarvigare än vuxna och kan därför behöva ett bra skal eller fodral till mobilen ifall de skulle tappa den. Man kan hitta tillbehör till iPhone 5 till exempel på https://fyndiq.se/mobil-surfplattor/iphone-tillbehor/iphone-55s/. Gå igenom vilka behov av att ringa/smsa/surfa barnen har och bestäm sedan ett abonnemang utifrån det. Hur bra täckning de olika operatörerna har, där ditt barn rör sig mest, är också en viktig faktor i valet. Många operatörer erbjuder även någon typ av föräldrakontroll där föräldern har möjlighet att övervaka barnet aktivitet i mobiltelefonen.

För att undvika strålning bör man köpa ett headset som barnet måste använda. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man antingen har just ett headset eller riktar mobilen bort från huvudet när man pratar. En idé för att hålla nere kostnaderna lite är att köpa en begagnad mobiltelefon till sitt barn. Alternativt att barnet får din eller någon annan i familjens gamla mobil. Ofta brukar barnet bli så exalterat över den nya telefonen att det inte spelar så stor roll hur den ser ut.