Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur viktig dopgåvan faktiskt är och gett tips och råd inför detta, en stor händelse i barnets liv som ofta dokumenteras och uppskattas, om än ofta i efterhand i barnets fall. Idag skriver vi istället om hur barn till samkönade får vänta på dop.

Händer bildar hjärtaDet är i en artikel i Aftonbladet som vi kan läsa att barn till samkönade i USA faktiskt får vänta på dop, det är på grund av att ny ordning i mormonkyrkan som nyligen fastställdes. Det handlar om att barn till just par som är av samma kön tillåts ett dop först när de blivit vuxna, en lag inom kyrkan som gjort att många har lämnat denna i protest. För närvarande är det uppemot 1500 mormoner som lämnat sin kyrka, på jakt efter något som inte diskriminerar.

Det visar sig att människor inom själva mormonkyrkan, naturligt nog, inte anser att den nya ordnignen beslutat av kyrkans topp, speglar Kristi tankar och ändamål särskilt väl. Däremot tror många att beslutet tas på grundval av kyrkoelitens egna åsikter och fördomar samtidigt som de inte tänkt på vad detta kan innebära för familjer på lång sikt. I och med att samkönade äktenskap nu dessutom är lagenligt enligt amerikansk lag blir denna kyrkoordning ännu mer kontroversiell och ortodox, något som givetvis resulterar i protester och utträden.

Många protesterar mot den nya ordningen

Även så har demonstrationer blommat upp i mormondistrikt, där bland annat Salt Lake City i viddernas stat Utah är ett riktigt centrum för just mormonerna och deras samhälle. Det stod under dagarna tydligen hundratals i långa köer med utträdesansökningar till den mormonska kyrkans högkvarter och fler lär det förmodligen bli om det inte blir en ändring i ordningen, men än så länge verkar inget ha ändrats och mormonerna tvingas välja om de vill acceptera detta eller inte.

Det är som tur är inte på sådant sätt inom den Svenska kyrkan, och här finns till och med återkommande drop-in dop för de som vill döpa sina småttingar snabbt och enkelt samt på ett roligt sätt.